0753-647.813

Cu ce să port?

În primul rând depinde de Tine...

Ce tip de marsupiu bebe ți se potrivește cel mai bine depinde mai ales de personalitatea Ta. Mulți se jură pentru wrapul elastic, acesta este mijlocul de purtare cel mai tradițional și versatil/multilateral din oferta noastră. Fiecare găsește soluția cea mai comodă pentru persoana sa datorită multitudinii modalităților de legare. Însă la adresa altora reprezintă tocmai o dificultate faptul că legătura marsupiului trebuie întotdeauna refăcută, consideră că cunoașterea modalităților de legare este un proces lung și complicat. Cel care totuși este atras de legarea tradițională, însă dorește să facă o legătură mai ușoară și îi place faptul că un marsupiu, de asemenea, ʾîmbracăʾ, alege de obicei Mei-Tai. Însă cel care abordează purtarea din punct de vedere practic și caută o soluție modernă, ergonomică (mai ales dacă are un bebeluș mai mare) de obicei alege marsupiul SSC.

Desigur contează și vârsta bebelușului...

Pentru bebelușii nou-născuți mijlocul de purtare cel mai comod este în mod evident wrapul elastic. S-a obișnuit cu viața din burta mamei timp de 9 luni și wrapul elastic se aseamănă cel mai bine acestui mediu. Îl ține moale, dar sigur, distribuind uniform sarcina în toate punctele. Așezarea bebelușului în marsupiul legat este ușoară pentru că tijele marsupiului sunt flexibile. Însă cu creșterea în greutate a bebelușului devine tot mai grea purtarea în wrapul elastic, deoarece acesta nu mai rezistă la fel de bine în fața unei greutăți de 8-10 kg a bebelușului. Astfel un copil mai mare de 6-8 luni poate fi purtat (în spate) în wrapul elastic numai de cei cu o anumită experiență, dar nici lor nu le este atât de confortabil. Cu toate că Mei-Tai poate fi folosit de la naștere printr-o tehnică specială de legare, însă nu poate fi considerat ideal pentru primele luni nici pe departe. Nu îmbrățișează atât de strâns bebelușul la fel ca wrap-ul, astfel în lipsa exersării corespunzătoare este mai mare riscul unei tehnici de legare necorespunzătoare. Noi îl recomandăm de la vârsta de 3-4 luni, de la această vârstă este confortabil și sigur atât purtătorului cât și celui purtat. Nu are o limită maximă de vârstă și greutate, practic port-bebe-ul de tip Mei-Tai va fi un port confortabil și purtătorului, până când copilașul necesită acest lucru.
Dintre marsupiile cu cataramă (SSC) noi recomandăm modelele prevăzute cu suport pentru nou-născuți, de la vârsta de câteva săptămâni cu purtare în față, respectiv cu purtare pe spate de la vârsta de 6 luni – când bebelușul poate să stea sigur în poziția de șezut (în cazul versiunilor fără suport  acestea pot fi utilizate în față de la vârsta de 3 luni). În acest marsupiu, cel purtat practic stă în poziție de șezut datorită proiectării speciale. De la bun început este confortabilă purtarea în față, însă cel care consideră simpatic îl poate utiliza și pentru purtare pe șolduri. Cu creșterea în greutate a copilașului se recomandă purtarea lui pe spate, însă ideea în sine unde este purtat, este mai mult o decizie individuală decât o prevedere. Utilizarea lui nu are limită de greutate impusă, datorită benzilor reglabile este vorba de un mijloc de purtare utilizabil timp de mulți ani.

Wrap elastic (marsupiu flexibil)

Cel mai mare avantaj al wrapului elastic îl reprezintă faptul că este moale, „de tip îmbrățișare”, ușor de manevrat, ușor de legat. Acest tip de marsupiu este cel mai confortabil pentru bebelușii mici,  motiv pentru care noi întotdeauna recomandăm acest tip nou-născuților. Îi ține sigur, dar moale, nu se încrestează pe nici o parte pentru că poate fi reglat la strângerea finală fără bebeluș și cel purtat poate fi introdus și după legarea lui prin întinderea tijelor marsupiului. Wrapul elastic este un mijloc ideal pentru purtarea în față, însă pentru purtarea pe șolduri sau pe spate poate fi mai confortabil cel de tip Mei-Tai sau marsupiul cu cataramă (SSC).

Mei-Tai

Rădăcinile Mei-Tai trebuie căutate în Asia, utilizarea lui datează din timpurile vechi. Port-bebe-urile de tip Mei-Tai moderne s-au transformat conform cerințelor timpurilor actuale, respectiv modului de viață al omului occidental. 
Partea corpului (panou) a devenit modelată care se acomodează construcției anatomice a bebelușului purtat. Au fost fabricate din materiale speciale, cu culori și modele variate pentru ca fiecare șă-și găsească modelul corespunzător stilului propriu. Dispune de capitonare pentru a nu fi inconfortabil nici în cazul utilizării pe termen mai lung. 
Mei-Tai – dacă putem spune așa – reprezintă un tranzit între marsupiu și marsupiul ergonomic cu cataramă (SSC - Soft Structured Carriers). Este mai ușor de legat decât marsupiul, însă deține acea „tradiționalitate” pe care mulți o caută în purtarea bebelușilor. Poți purta propriul copil și cu acest tip de marsupiu – la fel ca și în cazul celorlalți – în față, pe șolduri sau pe spate. Legarea sa poate fi învățată din prima și nu necesită multă rutină să-l porți pe copilul tău cu încredere și nestingherit.

Marsupiu cu cataramă - SSC

Marsupiul SSC este cea mai bună alegere din punct de vedere ergonomic. Este fabricat dintr-un material special, banda flexibilă și rezistentă a taliei și banda lată de umăr cu capitonare groasă, ce distribuie perfect greutatea, de aceea putem purta și un copil mai greu fără nici o oboseală timp de mai multe ore.
Este un instrument extrem de eficient în călătorii, excursii, poate fi îmbrăcat și dat jos în câteva momente și centurile odată reglate potrivit mărimii tale nu necesită reglări ulterioare. 
Acest tip de marsupiu bebe poate fi utilizat pentru purtare în față, pe șolduri și în spate. Purtarea unui copil cu o greutate mai mare va fi cel mai comod în spate, însă vei experimenta modul în care îți este Ție cel mai bine. În cazul acestui marsupiu o gluga de dormit asigură susținerea capului copilului în timp ce acesta doarme. Nu toți au nevoie de acest lucru, așa că gluga poate fi detașată.