0753-647.813

Cum să utilizați port-bebe?

În față, în spate sau pe șolduri?

Poți purta bebelușul tău în față până la o greutate de aprox. 5-7 kg, după aceea devine tot mai obositor pentru că mușchii taliei trebuie să compenseze încontinuu greutatea pusă în față.  Pe șolduri poți purta un bebeluș cu o greutate mai mare, însă pe termen lung acest lucru este obositor și dăunează și coloanei. Copilul tău cu o vârstă mai mare – și datorită acestuia și cu o greutate mai mare – merită purtat pe spate, din punct de vedere anatomic astfel poți purta o greutate mai mare pentru o perioadă mai lungă.
Bebelușii încep să se intereseze de lumea exterioară de la vârsta de 4 luni. Din pozițiile de purtare în față văd mai greu, purtarea lor pe șolduri și pe spate le oferă posibilitatea unei contemplări mai complete. De aceea, este și recomandată schimbarea de purtare din față pe cea pe șolduri și spate în jurul vârstei de 4 luni a bebelușului.

Înspre exterior mai bine nu!

Aceasta se datorează mai multor motive. Primul și cel mai important motiv este faptul că această poziție dăunează coloanei și influențează negativ dezvoltarea bazinului. Pe de altă parte, inițial, un bebeluș cunoaște lumea prin părinții săi (sesizând mimica feței, bătăile inimii, vibrațiile părinților), de aceea are nevoie de relația directă cu persoana care îl poartă. Dacă îl întoarcem cu fața spre exterior, aceasta îl poate obosi și pe deasupra nici nu are posibilitatea de a se întoarce și de a se ascunde la pieptul părintelui care oferă protecția sigură.

Cangur?

S-au dovedit deja de nenumărate ori pericolele anatomice și psihologice ale  purtării cu fața spre exterior, însă producătorii de port-bebe tip cangur nu iau la cunoștință aceste aspecte. Să nu fiți derutați dacă vedeți mulți oameni utilizând acest mijloc de port-bebe, din păcate opinia publică se formează greu.
Există încă o diferență semnificativă între canguri și mijloacele corecte de purtare. În cazul cangurului toată greutatea bebelușului se concentrează pe partea lombară care, de asemenea, nu este un lucru sănătos.

Poziția corectă din punct de vedere anatomic

Un port-bebe bun pune bebelușul în poziție de șezut și îl susține de la poplitee la poplitee. (de ex. marsupiu SSC, mei-tai). Este important ca cel purtat să fie susținut pe toată suprafața corpului dacă nu utilizăm poziția de șezut (de ex. wrapul elastic). Poziția de purtare generală, corectă din punct de vedere anatomic poate fi obținută dacă genunchiul bebelușului este puțin mai sus decât fundulețul acestuia și între timp se află în poziția de șezut cu picioare larg îndepărtate (poziție de extensie-genoflexiune) sau în cazul bebelușilor mici genunchii sunt complet ridicați, în așa-numita poziție de broască.

Tehnica corectă

este importantă în primul rând în cazul wrapulului elastic. Aceasta necesită cea mai multă exersare. Este bine dacă există cineva care vă învață legările corecte, respectiv este recomandată urmarea unui curs de BabyWearing. Legarea port-bebe-ului de tip mei-tai are, de asemenea, trucuri, însă acestea pot fi dobândite și după imagini, descrieri. În cazul marsupiilor cu cataramă (SSC) necesită o anumită exersare modul în care poți pune copilul pe spate, însă în urma însușirii acestui lucru, utilizarea lor este extrem de simplă.